🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Jobba hemifrån-tips: Det sista du gör idag är att planera för det första imorgon

| | Lästid: 2 minuter (1539 tecken)

Planeringsmallen Emergent Task Planner.

2006 började jag jobba hemifrån. Gjorde det på heltid till 2015, och gör det fortfarande rätt ofta. Så här i corona-tider tänkte jag göra som många andra jobba-hemifrån-veteraner: Dela med mig av tips och erfarenheter jag samlat på mig. Allra först en uppmaning inför eftermiddagen idag – använd några minuter till att planera morgondagen.

”Hur får du något gjort när du jobbar hemifrån?” Det är den i särklass vanligaste jobbrelaterade frågan jag fått sedan jag sa upp mig från mitt senaste anställning 2006.

Frågan har två svar.

  1. Är man egenföretagare finns inget alternativ. Jag är på jobbet, även om jag är hemma. Då går det inte att hamna i tv-soffan, ta hand om tvätt, vila en stund.
  2. Genom att planera.

Det sista svaret viktigare än det första. Istället för att komma till jobbet varje morgon utan att veta i vilken ände jag ska börja så skriver jag i slutet av varje arbetsdag ner de viktigaste uppgifterna för morgondagen. Fördelen med att göra det som avslutning istället för uppstart är att jag i eftermiddag utan större tankemöda kan skriva ned vad som behöver göras imorgon, utifrån vilka nya uppgifter som dykt upp under dagen och hur arbetet med de befintliga har gått.

Och att kunna lämna det som en instruktion till mig själv gör det lättare att undvika de två största fällorna i början av en arbetsdag: Listan hjälper mig att undvika e-posten och sociala medier, där det annars är alldeles för lätt att hamna. (Sen kan det stå ”kolla mail” eller ”kolla Facebook” på listan – om det är så att jag i de kanalerna väntar på något viktigt. Annars får e-post och sociala medier vänta en stund in på förmiddagen.)

Oftast har jag listorna i suveräna list-programmet OmniFocus. Ibland gör jag dem på papper, med den här mallen som utgångspunkt.

Och överst på listan igår skrev jag alltså ”blogga om dagens första uppgifter-listan”.

Nu är det gjort.